Nejčastější mýty o terapii (nejen NLP)

Nejčastější mýty o terapii (nejen NLP)

O terapii koluje více mýtů, než pravdivých informací. V tomto článku si vysvětlíme a uvedeme na pravou míru 7 nepravd (či polopravd), které se týkají v podstatě jakéhokoli typu „povídací“ terapie, ať už jde o NLP terapii, kineziologii, nebo některou z forem psychoterapie. Leckteré mýty se týkají i koučinku, který se sice od terapie značně liší, ale společné prvky má. Vyplatí se vědět, co od takového sezení můžete očekávat, a co ne.

Emocionální zneužití – co to je a co s tím?
|

Emocionální zneužití – co to je a co s tím?

Pojem zneužití máme všichni spojený s fyzickým sexuálním znásilněním. Víte ale, že se lze dopustit znásilnění i na nehmotné úrovni? V psychologii se tento jev nazývá „emoční zneužívání“ (angl. emotional abuse). Jde o chování, které má za následek snížení sebeúcty a sebehodnoty oběti a vytvoření její psychologické závislosti na pachateli. Jak se z takové pasti vymanit? Nejen o tom je tento článek.

Může mi terapie uškodit?

Může mi terapie uškodit?

Jako všechno, tak i terapie má svá rizika. A čím účinnější metoda, tím jsou rizika větší. V tomto článku vás upozorním na hlavní rizika různých terapeutických přístupů a poradím vám, jak je minimalizovat. I přes svá rizika má totiž terapie smysl a velký potenciál změnit váš život k lepšímu. Na co si tedy dát pozor a jak s riziky pracovat? Čtěte!

Talent versus strategie – jak se zlepšit v čemkoli
| |

Talent versus strategie – jak se zlepšit v čemkoli

Když vám něco jde dobře, říkáte, že na to máte talent, a naopak. Ale co když nejde vždy o talent a mohli byste být dobří i v tom, co vám aktuálně moc nejde. NLP nás učí optimalizovat způsob učení a zlepšit strategie provedení různých činností. Můžeme se tak rapidně zlepšovat i bez vrozeného talentu. Jak to v praxi funguje, popisuje tento článek (pozor, velmi velmi dlouhý text).

Přijetí: co to je a jak se to (ne)dělá

Přijetí: co to je a jak se to (ne)dělá

Téma přijetí se týká nespočtu aspektů našich životů. Cokoli, s čím se setkáme, můžeme buď přijmout, nebo proti tomu nějak bojovat. Bojovat navenek, nebo uvnitř sebe. Bojovat vědomě a záměrně, nebo zcela nevědomě. Bojovat užitečným způsobem, nebo otáčet tento boj proti sobě a svým nejbližším… Co to vlastně přijetí je a jak poznáte, jestli něco přijímáte nebo ne?

Můžeme si za své nemoci? Aneb o příčinách nemocí.

Můžeme si za své nemoci? Aneb o příčinách nemocí.

Jak je to s tou zodpovědností za nemoc? Způsobujeme si všechny problémy sami a můžeme je tedy snadno odstranit? Naše životy jsou bez pochyby sledem příčin a následků, z nichž mnohé nedokážeme dohlédnout. Příčiny fyzických nemocí jsou jednak často podvědomé a obtížně se hledají, a jednak každá příčina má svoji příčinu, ta má zase další příčinu, a tak dále až donekonečna. Takže jednoduché to určitě není. Přesto ale nejsme oběti nějakých náhod a i své zdraví můžeme vzít do vlastních rukou…